TILLÄMPNINGAR SJÄLVFÖRSVAR JIGO WAZA & GOSHIN JUTSU (självskydds-och självförsvarstekniker): Stryptag bakifrån + Försök till stryptag framifrån I

Nu har vi kommit till grundteknikernas olika tillämpningar i självförsvar.
Här kommer vi att kunna följa en sammanfattning av alla de angrepp och jigo waza som ingår till våra graderingar. En del an dessa tränar vi också inom vårt Självskydd, i Karate Jutsu (Goshindo/tekniker) och Jidokwan Taekwondo (Hosinsool).
Träna också på teknikerna klädd i vanliga kläder (no-gi).

STRYPTAG BAKIFRÅN + FÖRSÖK TILL STRYPTAG FRAMIFRÅN

1. Stryptag bakifrån + Försök till stryptag framifrån= Taisabaki 180 grader framåt, hazushi + Morote jodan uke, ura ude osae

Vi tränar tekniken:
• till 5 Kyu gult bälte Dokan Ryu Ju Jutsu & Sport Ju Jutsu
• som en självförsvarsteknik i Dokan Självskydd-Goshin Jutsu-Taihojutsu

OBS! Bilderna visar delar av självförsvarstekniken och inte själva försvarsserien! Filmlänken nedan visar tekniken i sin helhet!

Angreppets syftet:
Här lär Du Dig att försvara Dig mot en angreppskedja, en kombination av olika angrepp. Uke angriper Dig med stryptag bakifrån. Efter Din frigöring så fortsätter Uke att angripa med försök till stryptag framifrån. Alltför ofta ser man tränande som inte gör en riktig attack. Ta ett riktigt tag om strupen och stryp! Det är viktigt att Du som tori spänner Dina halsmuskler, som en första åtgärd.

Försvaret:
• Uke attackerar Dig med stryptag bakifrån.

• Du börjar ned att frigöra Dig mot stryptag bakifrån. Vänster ben runt i en stor cirkel. Höger arm upp mot taket då Du snurrar runt (hazushi)

• I det andra skedet attackerar uke med försök till stryptag framifrån. Blockera/parera på utsidan med Morote jodan uke. Du roterar på utsidan med soto-kaiten, dvs Du förflyttar Dig ur seichusen. Tänk på det viktiga greppet om Ukes handled och armbågsveck.

• Lägg ned Uke framåt med Ude osae.

• Avsluta med till exempel kontrollgreppet Hiza osae gatame. Inta Kamae!

OBS! Glömt inte av att ha kvar uppsikten omkring Dig!

Utgå alltid från att det kan finnas flera angripare! Hoppa i så fall över kontrollgreppet och avsluta istället med att slå Gedan tsuki.

Filmlänk: https://youtu.be/LkDWJUt_AZY

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s