Taiho Jutsu & Den Japanska Polisens Historia- Del 4 Shinsengumi

Shinsengumi var en grupp, som måste ses som mellansteg, från Edos polissamurajer fram till utvecklingen av ett mer modernt polisväsende. Dessutom hade de som grupp en lite annan bakgrund och träning. Shinsengumi har romantiserats på film, i tecknade serier och manga.

SHINSENGUMI:

Shinsengumi bildades av bakufu (shogunatets militära regering) år 1863, i slutet av Tokugawa-shogunatet, några år före Meijirestaurationen år 1868. En tid då imperialismen krafter ökade i Japan med målet att avskaffa shogunatet och centralisera den styrande makten till Meiji-kejsaren, vilket naturligtvis också skulle innebära ett avskaffande av samuraj-klassen. Det var en mycket instabil politisk period, speciellt i Kyoto.

Shinsengumi kom att bli Shogunens egna specialpolisstyrka, en beryktad grupp. Deras främsta uppgift var att beskydda Shogunatets olika representanter och upprätthålla ordningen i Kyoto.

Shinsengumi- historien:

Grunden till Shinsengumi lades redan år 1862 då shogunatet bildade gruppen Rōshigumi (浪士組, ”Ronin-gruppen”), till gruppen rekryterades ett antal ronin (”herrelösa samurajer”, samurajer utan mästare) för beskyddandet av Shogunen. Gruppen bestod av 234 ronin.

Av de ursprungliga medlemmarna, så kom 19 (huvudsakligen från Mito-klanen) av dem att bilda gruppen Mibu Rōshigumi. Gruppen hade sin garnison i Mibu, nära Kyoto. Från började kallades gruppen för Mibu Ronin, men fick på grund av sin hänsynslöshet och brutalitet öknamnet ”Mibu’s vargar

År 1863 byttes namnet till Shinsengumi ( ung. ”nya tillförordnade gruppen”). Gruppen byggdes nu upp som en egentlig specialpolisstyrka, med uppgift att nu också patrullera i Kyoto och upprätthålla ordningen i Tokugawa bakufu. År 1868 halshöggs ledaren, Kondo Isami, offentligt. Styrkan upplöstes 1869. Shinsengumi fortsatte dock att vara lojala gentemot Shogunen, under Boshin-kriget. Några medlemmar forsatta sedan inom det nybildade polisväsendet.

Organisation:

Shinsengumi leddes av en Kyokuchō (ung. byråchef) och en Sōchō (ung. befälhavare). Vid sin sida hade ledningen en Fukuchō (vice befälhavare), en Sanbo (militär rådgivare) och spioner. Själva enheterna eller patrullerna leddes av en gruppkapten (kumicho).

Medlemmarna och dess regler:

De flesta av medlemmarna rekryterades från svärdsskolor i och omkring Kyoto. Det stora flertalet av dem kom från Kenjutsu-skolor. De var utövare med stor erfarenhet, professionella svärdsmästare, men det fanns också de med en bakgrund från Sojutsu och Ju Jutsu. Gemensamt var att alla befälhavare och gruppkaptener var verksamma instruktörer som ofta hade uppnått en högre licens inom sin art (som mokuroku, menkyo, shihan, till och med menkyo kaiden). Medlemmarna var tränade i flera välkända skolor, som:

Kenjutsu (exempelvis Tennen Rishin Ryu, Shindo Munen Ryu, Hokushin Itto Ryu, Mugai Ryu)

Sojutsu (exempelvis Hozoin Ryu)

Ju Jutsu/Bujutsu (exempelvis Sekiguchi Ryu)

Något unikt för Shinsengumi var, att även den som inte tillhörde någon samuraj-klass kunde antas. Socialt status var irrelevant, det som räknades var den sökandes ”fighting skills ” och lojalitet. På sin absoluta topp så var man runt 300 medlemmar. Det hävdas ibland att de flesta inte skulle ha varit samurajer, men det får nog anses vara fel. Det fanns dock medlemmar med bakgrund som hantverkare, läkare och präster.

Medlemmarna levde och lydde under enormt strikta regler och en strikt kod. Här gällde inte bara Bushidons regler! Som medlem, så kunde man aldrig lämna Shinsengumi! Olydnad och brott mot reglerna innebar att man var tvungen att begå rituellt sjölvmord, seppuku.

Som symbol valde man kanji- tecknet för ”Makoto”, ordet och symbolen för en total uppriktighet och ärlighet. De bar en klädsel med ett unikt mönster för just Shinsengumi. De kändes igen då de bar sina ljusblå haorijackor med taggiga mönster på ärmarna.

Shinsengumi & deras rykte:

Vi vet att Shinsengumi hade flera uppgifter. De användes till allt från utredning till att utföra räder i strid. Det var dock alla deras hemliga aktiviteter, som bidrog till deras brutala rykte. De flesta historiker är överens om de egentligen var en grupp kallblodiga mördare, som ägnade sig åt tortyr och utförde lönnmord sanktionerade av shogunatet. De terroriserade systematiskt meningsmotståndare.

Shinsengumi som styrka och grupp har alltid romantiserats under historiens gång. Det finns idag museum över en del av befälhavarna. Den mest kände är Hijikata Toshizo. Han föddes som bondson, men blev mästare i svärdstilen Tennen Rishin Ryu. Hijikata gjorde en kometkarriär inom Shinsengumi och blev vice befälhavare. Han blev beryktad som både hårdför och kallblodig. Det var Hijikata som införde Shinsengumis hårda regler och kodexen. Han har blivit mer eller mindre en idol för många japanska yngre kvinnor, med ett eget museum och porträtterad filmer, videospel och inom popkulturen.

En som har skrivit och berättat mycket om Shinsengumi är författaren och historieexperten Romulus Hillsborough. Bland annat så har skrivit boken ”The Shogun’s Last Samurai Corps: The Bloody Battles and Intrigues of the Shinsengumi”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s