Taekwondo terminologi: Kawi Makki

Inom Taekwondo använder vi koreanska namn på teknikerna. Dessa kan variera en del beroende på stil, kwan och förbund. Det finns också flera översättningssystem som gör att uttal kan skilja sig åt. Koreanskan har ett eget alfabet, hangul. Före introduktionen av hangul, så använde man de kinesiska tecknen (hanja på koreanska). Det innebär att vissa termer har ett koreanskt uttal och andra har ett sino-koreanskt uttal. Dvs. det koreanska uttalet av de kinesiska tecknen. Exempel på detta är ordningstalen (ileesam).

Nu har vi kommit till namnen på olika tekniker. Vi skall också göra en jämförelse med japanskan (kan ju vara givande för oss som förutom Taekwondo också tränar någon form av japansk Budo).

KAWI MAKKI:

Kawi Makki (가위막기) översätter vi till ”saxblockering” och det skrivs på hangul, det koreanska alfabetet. På koreanska blir uttalet ”kawi eller gawi + makgi”. Det är en blockering som vi känner igen från olika poomse.

Men vad betyder egentligen Kawi Makki?

• De två första bokstäverna, (가위), uttalas ”kawi” eller ”gawi”hangul. Kawi är ett substantiv och betyder ”sax”.

• De två sista bokstäverna betyder Makki och skrivs (막기) på hangul, det koreanska alfabetet. På koreanska blir uttalet ”makgi”. Makki översätter vi till blockering. Man skriver inte makki med några kinesiska tecken (hanja), därför finns inte heller ett sino-koreanskt uttal av Makki.

Makki (막기) är en nominalisering av verbformen Makda (막다). Nominaliseringinnebär att en annan ordklass omvandlas till substantiv (verbet Makda till substantivet Makki).

Verbet Makda kan betyda flera olika saker:

  • att blockera
  • att förhindra
  • att avleda
  • att avvärja
  • att ta emot

Så i sammanhanget med Makki, blockering, så är nog innebörden att ta emot/parera, avleda (deflection) det korrekta. Det stämmer också bra med den japanska betydelsen av blockering.

Inom japanska Budō-arter heter blockering Uke, som kommer av ”ukeru”, som betyder ”att ta emot”.

Om man skulle översätta blockeringen till japansk Budo (Karate, Ju Jutsu) så skulle namnet bli Hasamiuke, men då är detta en helt annan blockering.

Det närmaste Karate och Jujutsuutövare kan känna igen Kawi makki från är öppningblockeringarna i Kata Pinan/Heian Sandan och Kata Jion.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s