ATE DOKORO

Ate dokoro är ett begrepp inom främst Kodokan Judo och Aikijujutsu. Ate dokoro är en grund för att kunna lära sig att använda atemi waza på ett effektivt sätt.

Ate dokoro är hur man använder sin kropp som ett vapen i samband med atemi waza.

Många tror att atemi waza är bara är atemi waza, men som metod rymmer den många delar:

1. Ate dokoro: Att använda olika delar av kroppen som ett vapen. Till exempel hur jag formar min knytnäve och vilken del av handen som jag träffar med. Ja, till och med hur jag ”härdar” den, för att den skall kunna tåla en viss impact.

2. Atemi waza: Att lära sig själva tekniken: stöten, slaget eller sparken. Först statiskt, sedan i rörelse och allra sist mot mitts, pads, säck eller makiwara.

3. Kyusho waza (kallas också Tsubo jutsu) eller Jintai Kyusho: Var på kroppen finns våra anatomiska mål? Kyusho är kroppens känsliga vitala punkter. Dessa är målet för våra stötar, slag och sparkar. Det är då som vi med vår atemi kan distrahera vår angripare, utnyttja det i vår balansbrytning eller ingång eller göra angriparen oförmögen att fortsätta kampen.

När man behärska alla dessa tre delar tillsammans:

Vapen (Din kropps) + Mål (vitala punkter) + Teknik (ate)

då först kan man säga att man behärskar Atemi waza.

Ate dokoro är en term som sannolikt myntades först av Kodokan Judons grundare, Jigoro Kano, men motsvarande term finns inom andra Budō-arter. Så det är ett viktigt begrepp för alla arter som tränar atemi!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s