Karatens historia del 3: Tomarite

Varje region på Okinawa hade sin egen stilart av Karate, som i början kom att kallas Okinawa Te (hand) eller Tang (handen från Kina). På Okinawa-dialekt blir
Okinawa Te, Uchinadi. Först och främst är det tre städer på Okinawa, som starkt har påverkat dagens stora karate-stilar, städerna Naha, Shuri och Tomari. Grundstilarna av karate kallas därför Nahate, Shurite och Tomarite. Vi skall nu gå igenom Tomarite.

TOMARITE:

Tomarite, på Okinawianska Tumai-di, är den grundstil som tränades i trakten kring staden, Tomari. På den tiden var Tomari Okinawas andra största hamnstad och en fiskarstad. Man låg geografiskt nära staden Shuri, men medan Tomarite kom att utövas av fiskare och vanligt folk, så utövades Shurite främst av Yukatsu, aristokratin på Okinawa. Tomarite har därför ibland också kallats för Inakate (bondens hand).

Utvecklingen av Tomarite:

Karaktäristiskt så brukar man grovt beskriva Tomarite, som en blandning mellan Shurite och Nahate. Man skall dock komma ihåg att all form av Okinawa Te eller Tode har ett gemensamt ursprung i kinesisk Chuan-fa. Tomari hade dock sina egna mästare, som kom att sätta sin prägel på Tomarite.

Kampstilen i Tomari kom att utvecklas på flera sätt. Som hamnstad så spolades förlista kinesiska och koreanska handelsfartyg och sjömän upp i Tomari. Det påstås att det var via den här vägen som Tomari-borna främst fick sina influenser ifrån och till slut etablerade sin kampmetod.

Framförallt är det tre kinesiska mästare i Chuan-fa som haft en stor betydelse för utvecklingen av Tomarite: Wang Ji (kinesiskt sändebud, skapade Kata Wanshu), Anan (också Ahnan eller Annan, var möjligen en skeppsbruten kinesisk pirat) och Ason (kinesisk segeant).

Det är framförallt tre kända Tomarite-mästare som sedan på 1800-talet både format och spridit Tomarite vidare genom sina elever:

  • Kosaku Matsumora
  • Kokan Oyadomari
  • Gikei Yamazato

De har alla tre sitt ursprung och från de kinesiska mästarna Anan och Ason. Matsumora and Oyadomari var dessutom elever till två lokala Tomarite-mässtare, Kishin Teruya (1804-1864) och Giko Uku (1800-1850).

KOSAKU MATSUMORA:

Kosaku Matsumora (1829 – 1898), kom att bli den mest kände Tomarite-mästaren. Han var en framstående krigare, under namnet Matsumora Chikudon Peichin Kosaku. Han ärvde stilen från sin far. Han blev i sin tur elev till Tomarite-mästaren Giko Uku. Matsumora studerade också vapenstilen Jigen Ryu och var skicklig i både Bojutsu och Jojutsu. Matsumora mest kända elever var Choki Motobu, Chotoku Kyan och Maeda Pechin. Matsumora är känd för sin hårda kamp mot de orättvisor som Okinawa-borna utsattes för under den japanska ockupationen och fick smeknamnet ”Fist Saint”.

Några klassiska Tomarite-kata är Kata Wanshu och Kata Rohai. Man vet att de åtminstone före Okinawa-prefekturen år 1879 endast tränades i Tomari och var okända i både Shuri och Naha.

Några av de efterföljande stilarnas till Tomarite är: Motobu-ryū, Matsubayashi-ryu, Shōrinji-ryū, Gohaku-Kai, Matsumora-ryū, och Kōtokukai,

Matsubayashi Ryu anses som den idag den idag mest renodlade Tomarite-stilen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s