Hodoki waza & Tehodoki waza

Hodoki waza är frigöringstekniker från olika greppattacker. Olika Budō-arter/skolor har sina egna benämningar, men man menar samma sak. Till exempel hazushi, fusegi, nige. Vi känner igen skillnaderna redan i vår dojo:

  • Inom vår Dokan Ryu Ju Jutsu använder vi begreppet hazushi för frigöring.
  • Inom Kodokan Judo använder vi termen fusegi waza för frigöringstekniker.
  • Då vi tränar gammal Yawara & Aikijujutsu och Taiho Jutsu används termen tehodoki/hodoki.

Tehodoki waza:

Det vanligaste formen av Hodoki inom Budō är ändå Tehodoki waza, frigöringstekniker från grepp i handleder, ”handledsfrigöringar”.

Inom modern Budō och självförsvar så ”saluförs” det ibland som ”modernt självförsvar” med försvar mot grepp i handleder. Det är fullt förståeligt att man då som oinvigd kan tycka att det är helt orealistiskt, men hela konceptet med tehodoki har ett helt annat syfte och historia. Ett syfte som man inte får missa att förklara!

Tehodoki waza har alltid varit en viktig grundläggande del inom olika Koryu Ju Jutsu/Yawara, Aikijujutsu, Torite, Taiho Jutsu, Bujutsu med flera.

Vad är syftet med Tehodoki?

Tehodoki waza var (och är) ett sätt att träna frigöring och försvar, då motståndaren greppar Din svärdshand, balja (saya) eller Din knivhand. Dvs, Din fiende hindrar Dig från att dra och använda Ditt vapen (katana, wakizashi, tanto).

Utför nu istället Din vanliga Tehodokiträning med ett samtidigt vapen (wakizashi, tanto) i Din hand, så kommer Du att få en ökad förståelse för både syfte och teknik!

Idag så används Tehodoki waza, som en träningsmetod för att lära sig vissa grundläggande tekniker med frigöring, atemi och nedläggning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s