Okinawa Karate: Udundi

Udundi eller Motobu Udundi ät två begrepp, som man ibland stöter på i samband med Okinawa Karate, men Udundi är ingen karate-stil!

Motobu Udundi är i grunden en gammal kampkonst i Konungariket Ryukyu. Från början benämndes den som ”ushu-ganashi-mē no bugei”, som betyder ”hans majestäts kampkonst ”.

Namnet Motobu Udundi kommer av att arten gick i arv inom den kungliga aristokratfamiljen Motobu. Familjen var av kunglig Udun-rang. Udun betyder egentligen ”palats ”. –di kommer av Ti, som betyder hand. Motobu Udundi kan översättas till ”the Palace Hands of Motobu”. Släktens stamfader var Motobu Oji Chohei (känd också som Sho Koshin, 1655-1687), son till Kung Sho Hitsuo, (1629-1668).

Motobu Udundi har gått i arv inom släkten, som en hemlighet, under flera generationer. En art som bara lärdes ut till de som skulle kunna riskera sina liv för att skyfda kungafamiljen.

Motobu udundi kallas bland för en karate-stil. Detta är fel!

Udundi kan närmast klassificeras som en Okinawa-variant av en typisk Sogo Bujutsu-stil. Ursprunget till Udundi är sannolikt från Okinawa, med möjligen vissa japanska influenser.

Udundi var en komplett kampkonst med både obeväpnade och beväpnade tekniker. Den obeväpnade delen bestod av förutom slag, sparkar, atemi waza också Tuidi, ett jujutsuliknande system med ledbrytningstekniker och kasttekniker. Vid en anblick finns det drag av Aikijujutsu. Mekata var en dansliknande form med kamptekniker och hemliga tekniker. Vapentekniken (bukijutsu) omfattande inte bara de klassiska Okinawa-vapnen. År 1609 invaderades Ryukyu av den japanska Satsuma-klanen och vapen förbjöds. Som kunglig familj så fick dock Motobufamiljen tillåtelse att använda skarpa ”japanska” vapen, som katana, yari och naginata.

Motobu ryu:

Ibland blandar man ihop Motobu Ryu med Motobu udundi.

Motobu Ryu är en karate-stil som grundades år 1922 av Motobu Chōki. Motobu Chōki var son till prins Motobu Chōshin (Motobu Aji Chōsin) och tillhörde familjen Motobu Udun (”Motobu Palace”).

Motobu Ryu är ibland mer känd som Motobu-ryu karate-jutsu or Motobu-ryu karate-dō (det officiella namnet är Nihon Denryū Heihō Motobu Kenpō). Den kom att bli ursprunget till Motobu-ha (grenen) av Shito Ryu karate. Så stilens egentliga arv och ursprung kommer från Shurite, även om stilen har en del ”överlevda” influenser från Udundi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s