SHURITE:
Varje region på Okinawa hade sin egen stilart av Karate, som i början kom att kallas Okinawa Te (hand) eller Tang (handen från Kina). På Okinawa-dialekt blir
Okinawa Te, Uchinadi. Först och främst är det tre städer på Okinawa, som starkt har påverkat dagens stora karate-stilar, städerna Naha, Shuri och Tomari. Grundstilarna av karate kallas därför Nahate, Shurite och Tomarite. Vi skall nu börja gå igenom Shurite.
Shuri-Te (首里手) utvecklades i området kring staden Shuri. Shuri var kungarikets gamla huvudstad. Shurite tränades därför också främst av den lokala adeln. ”Bushi” Matsumura Sōkon (1809-1899) är känd för den som i grunden formade själva Shurite-karaten, det som i nästa utvecklingssteg skulle bli Shorin Ryu, via Chibana Chōshin. Det fanns tidigare utövare av Shurite. Den äldste utövaren som man hittills känner till var Choken Shinjo, en medlem av kungliga hovet i slutet av 1500- och tidigt 1600-tal. Matsumura Seito Shorin Ryu, Shotokan och Shudokan är exempel på tre stilar som kan spåra sitt ursprung i linjen Shurite > Shorin Ryu.
Inom vår studiegrupp (Kyokai) för Okinawa Te och Okinawa-den Koyama Ryu, så tränar vi en del äldre kata med ursprung i Shurite och Matsumura Seito Shorin Ryu, under ledning av Angelo Bonnano Shihan.
De kata som vi tränar från Matsumura Seito Shorin Ryu, har följande ursprung och ”lineage”, kakei, ”den familjära arvsgången” är:
Sokon ”Bushi” Matsumura ->Nabe Matsumura -> Hohan Soken -> Takaya Yabiku -> Angelo Bonanno. Här följer en kort historisk sammanfattning av denna lineage!
Sokon ”Bushi” Matsumura:

Dagens alla moderna karatestilar, som har utvecklats ur Shurite, kan spåras bakåt i tiden till mästaren Sokon ”Bushi” Matsumura (1797-1889). Han var elev till ”Tode” Kanga Sakugawa (1733-1815), den mästare som kanske mest har bidragit till en systematisering av Okinawa Te (”te betyder hand”, föregångaren till Karate) och Shurite. Han betraktas också som ”the Father of Okinawa Te”. Sokon ”Bushi” Matsumura får däremot anses som den som verkligen klassificerade Shurite-typen av Karate.
Nabe Matsumura:
Sokon ”Bushi Matsumura valde ett av sina barnbarn, Nabe Matsumura, till sin efterträdare. ”Bushi” hade många kända elever, men det var Nabe som blev utsedd arvinge till Bushi’s personliga Shurite-system.
Hohan Soken:

Nabe valde sin brorson, Hohan Soken, som arvtagare till ”Bushi” Matsumura Shurite (”Machimura Sui-Di” på Okinawa-dialekt). Tyngdpunkten låg på att bevara den traditionella Shurite-karate. Både Nabe och Soken behöll namnet Machimura Sui-Di. (Shorin Ryu som stilnamn började dock användas redan år 1933 av Chibana Chōshin).
Hohan Soken emigrerade till Argentina år 1924 och spred där sin karate. År 1952 återvänder han till Okinawa. Då ser han hur den traditionella Okinawa-karate alltmer har utvecklats till Sport Karate. Detta var också ett av skälen till varför han aldrig anslöt sig till något av de snabbt växande karateförbunden.
År 1956 ändrar han dock namnet till Matsumura Seito Shōrin-ryū karate. Seito betyder ortodox, för att betona skillnaden mot sportkarate.
En av Hohan Sokens elever var mästaren Takaya Yabiku. Vår Kancho, Angelo Bonanno Shihan, har varit elev sedan många år till Takaya Yabiku. Angelo Shihan har också författat och publicerat en utmärkt bok i Matsumura Seito Shōrin-ryū.

Tack så jättemycket. Bra och intressant historia.
GillaGillad av 1 person