JAPANSKA BUD(O)ORD: Joseki

Den här gången skall vi lära oss lite mer Budojapanska genom att lära oss betydelsen av olika dojouttryck/termer.

JOSEKI:

Joseki (上席) betyder ”det högre sätet ” och är själva hedersplatsen i en dojo. Joseki är vanligtvis väggen som är belägen till höger om shomen (eller kamiza). Det är här som hedersgäster och examinatorer ställer upp och sitter ned.

Begreppet joseki har dock en djupare innebörd. Hur man benämner de olika sidorna, väggarna och ”sätena” i en dojo har sitt ursprung i geomancy (en spådom, andlighet med hjälp jordens orientering). Geomancy, som till exempel traditionellt förekommer i In-Yo (YingYang) och Feng-Sui , har traditionellt haft en betydande roll då man planerar lokaler och bostäders utformning.

I en mycket strikt traditionell dojo anges därför östsidan som joseki. Öst är också riktningen för den uppgående solen och är förknippad med upplysning. I vissa dojo bugar man därför alltid också mot joseki före och efter träning.

Så benämningar och betydelser kan variera mellan olika skolor och stilar.

Joseki är sammansatt av två olika kanji-tecken och uttalas på on’yomi, det sinojapanska uttalet av de kinesiska tecknen. Joseki översätts till ”det övre sätet”. Det är det mest bekväma sätet i huset. Termen används generellt inom den japanska etiketten, dvs den har inte bara med Budō att göra.

• Det första kanji-tecknet, , uttalas Joon’yomi, det sinojapanska uttalet av de kinesiska tecknen. Jo betyder övre eller ovanför.

• det andra tecknet, , uttalas seki on’yomi, det sinojapanska uttalet av de kinesiska tecknen. Tecknet betyder i det här sammanhanget säte eller sittplats. På kun’yomi, det japanska uttalet, uttalas tecknet mushiro.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s