JAPANSKA BUD(O)ORD: Honbu

Den här gången skall vi lära oss lite mer Budojapanska genom att lära oss betydelsen av olika dojouttryck/termer.

HONBU:

Honbu, 本部, betyder i Budōsammanhang ”högkvarter” eller ”huvudkontor” och syftar till platsen där ledningen finns. En Honbu Dojo är den dojo (träningslokal) där stilchefen hör hemma. I vårt eget fall så fungerar Dokan Dojo som Honbu Dojo för vår stil Dokan Ryu Ju Jutsu.

Honbu är sammansatt av två olika kanji-tecken och uttalas uttalas ”Hombu” på on’yomi, det sinojapanska uttalet av de kinesiska tecknen. Uttalet beror på japanskans uttalsregler. Konsonanternas uttal beror på var i ordet de är placerade. Fenomenet kallas för rendaku.

N före b, p och m uttalas ”m”, t.ex. honbuhombu. Vi känner igen det också i till exempel senpaisempai.

Honbu skrivs med två olika kanji-tecken, 本部:

• Det första kanji-tecknet, , uttalas Honon’yomi, det sinojapanska uttalet av de kinesiska tecknen. Hon kan som enskilt tecken ha flera olika betydelser, som till exempel huvuddel av en organisation (i det här fallet), ursprung/originalet, bok, grundläggande (bas, jämför med hon gesa gatame). kun’yomi, det japanska uttalet, heter det moto.

• det andra tecknet, , uttalas buon’yomi, det sinojapanska uttalet av de kinesiska tecknen. Tecknet kan betyda flera olika saker: avdelning, byrå, sektion, del, kategori.kun’yomi, det japanska uttalet, kan det ha flera olika uttal, allt beroende på i viket sammanhang som det används: wakeru, suberu, tsukasa, he, be.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s