När vi pratar om fighting stance, kamae och fotarbete betonar vi ofta att vi skall vila större delen av kroppsvikten på den främretrampdynan (sekito eller chusoku eller koshi) och undvika att vila kroppsvikten på hälarna. Ett viktig förutsättning för att Du skall kunna vara explosiv och rörlig i alla riktningar under Ditt fotarbete. Då tänker många att, men i kokutsu dachi skall man ju ha vikten på bakfoten.
Då skall man komma ihåg att:
• Kokutsu dachi är ingen fightingställning, den är i första hand en defensiv position i samband med blockeringar
• Alla Tachi waza skall ses som övergångspositioner, i fighting intar man aldrig en rigid fixerad ställning. Man skall kunna vara dynamisk i sitt fotarbete.
För att beskriva vikten av belastningen på den främre trampdynan och en snabb rörligheten finns begreppet Tora no janpu, ”tigerns språng”. Ett begrepp känt redan från gammal koryu bujutsu och de gamla svärdsskolorna.
Publicerad av Pavel Antonsson, Shihan & Chief Instructor
Jag har tränat Budo & Kampsport sedan år 1981 och har varit aktiv instruktör sedan 1984. Jag grundade Dokan Dojo (Honbu Dojo) i Göteborg år 1987. Började 1981 med Ju Jutsu och sedan rullade det på med Judo och Taekwondo. I perioder har det också blev en del Karate och vapenträning. Har alltid varit en allätare.
År 2000 grundade jag Dokan Ryu Ju Jutsu, en stil som förutom självförsvar är mycket inriktad på Fighting och Sport Ju Jutsu, både poäng och fullkontakt. Idag är jag graderad 7 Dan Kyoshi Ju Jutsu, 7 Dan Kyoshi H.C Gendai Goshin Jutsu, 5 Dan Taijutsu, 4 Dan WTF Taekwondo, 2 Dan Kodokan Judo, Shoden Ho Miura Ryu, innehåller grader i Karate och Shodan i Toyama Ryu Morinaga Ha Iaijutsu.
I år blev min bok "Dokan Ryu Ju Jutsu & Budo Densho" klar, efter några års arbete.
Jag arbetar annars som ortoped, med framförallt inriktning Barnortopedi.
På den här bloggen skall jag försöka förmedla mina kunskaper, erfarenheter och åsikter om Budo & Kampsport.
Visa alla inlägg av Pavel Antonsson, Shihan & Chief Instructor