Okinawa Karate: Irikumi

Inom traditionell Okinawa karate, så är Irikumi ett viktigt begrepp. Ibland så översätts det till randori eller till fullkontakt -sparring eller till Gojuryu-sparring. Olika skolor har sina egna definitioner och tolkningar.

Men vad är egentligen en traditionell Irikumi?

Irikumi är Okinawa-dialekt och översätts ofta slentriant till jiyu kumite, fri fighting. Detta är inte riktigt korrekt.

Irikumi stavas 入り組み. “Iri” har samma betydelse som i irimi, ingång eller i det här fallet att kunna ”bryta in”. ”Kumi” betyder ungefär att förena. Så Irikumi ger en känsla av både grappling och närkamp!

Förr, liksom idag, använde man sig av Irikumi inom Okinawa Te för att testa sina katatekniker. Några faställda ”stegkumite-former ” existerade inte. Så träningsformen var nog rätt så hård. På den tiden kallades det till och med för kakedameshi, som egentligen var en duell mellan Te-utövare.

Vår användning av Irikumi:

Vi använder Irikumi som en form av sparring eller fri Randori, där vi fritt kan tillämpa teknikerna från olika kata. I Irikumi testar man den praktiska användningen! I både Självförsvar och Fighting. I Irikumi finns inga regler, men farliga tekniker markeras. På detta sätt blir Irikumi en övning där man kan testa realismen och köra slag/sparkar/takedowns-nedtagningar/kast/atemi/armlås/halslås, i ett. På så sätt liknar den en hård randori i Ju Jutsu.

Irikumi är styrd och övervakad av instruktören. Man börjar mjukt (go) i ett lugnt tempo, för att sedan öka tempot och hårdheten (go). Den skall fungera som en form av hård kontrollerad och kontinuerlig närkampsfighting/närkampstandori. Efter att man har lärt sig alla tillämpningar (bunkai och oyo) av en kata, är det dags att träna Irikumi. Det är så som Du får en djupare förståelse för varje kata’s budskap och tillämpning!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s