DE GAMLA MÄSTARNA: “Tode” Kanga Sakugawa

Tode” (Tuidi) Kanga Sakugawa (1733-1815) var den mästare som kanske mest har bidragit till utvecklingen och en systematisering av Okinawa Te (”hand”, föregångaren till Karate) . Han betraktas också som ”the Father of Okinawa Te”. Sakugawa bidrog med flera viktiga utvecklingssteg i karatens historia. Han var också känd som Sakugawa Satunushi.

Sakugawa föddes år 1733 i staden Shuri på Okinawa. Det berättas att han i sin barndom fick uppleva när hans far blev ihjälslagen av banditer. Det var då som han bestämde sig för bli mästare i kampkonsten. Vid 17 års ålder börjar han träna gammal Toshu Jutsu (obeväpnade tekniker) för Ryukyu-munken Pechin Takahara. Från Takahara lärde han sig också den gamla Tomarite-katan Wanshu.

På inrådan och rekommendation från Takahara börjar han träna för den kinesiske emissarien och mästaren Kushanku (Kwang Shang Fu på kinesiska). Han reser med sin mästare Kushanku till Kina och stannar där i 6 år för att träna Chuan-fa. Väl tillbaka på Okinawa, så sammanställer han sin stil. För att hedra sin mästare, sammanställer han teknikerna och sekvenserna till sin mest kända kata, Kata Kushanku (eller mer känd som Kanku Dai). Sakugawa börjar nu sprida sina kunskaper på Okinawa. Han blir snabbt känd som en stor mästare och går under smeknamnet ”Tode” (”den kinesiska handen”) Sakugawa. Från 1762 till sin död 1815 drev han den största karateskolan på Okinawa. Hans karate var ingen ”linjär kraftkarate”. Sakugawa förlitade sig mer på cirkulära tekniker med ett stort inslag av grappling/närkampstekniker. Han förde också med sig vapentekniker från Kina och han var mycket skicklig med bo, sai och tonfa. Sakugawa bidrog också till utvecklingen och spridningen av Ryukyu/Okinawa Kobujutsu. En av de klassiska bo-katorna är ju Sakugawa no Kon (kon är bo på kinesiska).

Sakugawa är också krediterad för skapandet av den första ”Dojo Kun”, (en dojos etikettsregler).

Många av nästa generations stora mästare, fick sin träning hos Sakugawa. Han mest kände elev var ”Bushi” Matsumura Sōkon (1809-1899, som utvecklade själva Shurite-karaten, det som i nästa steg skulle bli Shorin Ryu. Utvecklingen gick från Okinawa Te ➡️ Shurite ➡️ Shorinryu.

Tode Sakugawa tilldelades hederstiteln Satunushi av kungen på Okinawa. Satunushi Pechin var en hederstitel som kungadömet Ryukyu delade ut till en Pechin (på Okinawa den lärda byråkratiklassen, Okinawas motsvarighet till samurajklassen) som tjänstgjort under kungen. Detta talar för att Sakugawa, liksom sin förste mästare, någon gång i sin karriär också tjänstgjort framgångsrikt i den kungliga administrationen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s