GEDAN JUJI UKE

Gedan juji uke betyder låg korsblockering, ibland kalllas den för låg X-blockering. En blockering som ofta förekommer i olika kata. Vi börjar träna in den till Kata Pinan Yondan.

Vi tränar blockeringen till:

4 Kyu blått bälte Karate Jutsu

• en del kata inom både Karate Jutsu och Dokan Ryu Ju Jutsu

Utförande:

Vi utför blockering som kihon ido geiko under förflyttning i ställningen Zenkutsu dachi. Starta med knytnävarna (seiken) vid Dina höfter (hikite, höfthandsposition). Ta ett steg fram och fall fram i Zenkutsu dachi, slå ut båda seiken nedåt i ett kors. Du skall korsa Dina handleder i slutet av tekniken. Knytnävarna stannar på ungefär en knytnäves avstånd framför Dina lår.

Tillämpningen:

Man lär ofta ut Gedan juji uke, som en blockering mot framåtspark (Maegeri) eller mot en skrevspark (Kingeri). Den tillämpningen och förklaringen får man nog anse både osannolik och orealistisk! Du arbetar här med kraft mot en otrolig kraft! Att med Gedan juji uke blockera en hård spark framifrån med både underarmarna är orimligt. Ditt skenben i underbenet är så mycket kraftigare än båda underarmarnas skelett tillsammans. Det mest sannolika är att Du får ett eller två underarmsbrott!

Man får återigen titta på historiken och traditionell Okinawa Karate. Den mest sannolika tillämpningen är mot en uppercut, möjligen ett stick eller mot ett försök till grepp. Du korsar motståndarens handled och vänder runt. Det här få en bra förberedelse inför både en ledbrytningsteknik och kastteknik.

En annan tillämpning är efter nedtagning, där Du vill få kontroll på uke. Tung ner med båda Dina knän mot ukes bröstkorg och tag ett korsat grepp i ukes båda kragar, vrid på handlederna till ett halslås. På det här sättet kan en Juji uke bli en ingång till halslåset Juji jime.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s