DE GAMLA MÄSTARNA: “Bushi” Matsumura Sokon

”Bushi” Matsumura Sōkon (1809-1899) var en av karatehistoriens riktigt stora och betydelsefulla mästare på Okinawa. Framförallt är han känd för den som i grunden formade själva Shurite-karaten, det som i nästa utvecklingssteg skulle bli Shorin Ryu.

Han föddes i Yamakawa Village, i närheten av staden Shuri. Redan från barnaåldern började Bushi Matsumura träna Te för Sakugawa Kanga, son till Tode Sakugawa (1733-1815, ”the Father of Okinawa Karate”). Han fick redan som ung man ett rykte om sig, som en verklig expert på kampkonsten. Han rekryterades till den kungliga Shō-familjen som livvakt. Han tilldelades titeln Chikudun Pechin (motsvarande en lägre samurajklass på Okinawa) och blev senare kungahusets chefsinstruktör i Martial Art. Det var kungen, som pågrund av Matsumuras enorma spirit och kampskicklighet, gav honom smeknamnet ”Bushi” (krigare). Det finns många historier om Bushi. Det berättas att han aldrig förlorade en duell.

Under sin kungliga tjänst genomförde han flera utlandsvistelser, oftast som livvakt eller som ett diplomatiskt sändebud. Han besökte bland annat Fuzhou (Kina), Fukien (sannolikt också Shaolintemplet) och Satsuma (Japan).

I Kina studerande han kinesisk Chuan-fa. Han tog med sig sina kunskaper till Okinawa och kombinerade sedan Okinawa Te med kinesisk Chuan-fa. Detta blev grunden till Shurite. Alla karatestilar, som idag klassificeras som en karate av Shurite-typ (som exempelvis Shorin Ryu, Shito Ryu, Shotokan) härstammar från Bushi Matsumura. Många klassiska Shurite kata och även hakutsuri (från White Crane Chuan-fa) har förs vidare av honom.

Bushi Matsumura introducerade också svärdsstilen Jigen Ryu på Okinawa. Under sin tid i Japan (Satsuma) studerande han Jigen Ryu och (sannolikt även Ju Jutsu). Jigen Ryu var den svärdsskola, som främst utövades av Satsuma-samurajer. Vilken rang han uppnådde är inte helt klart, men det påstås att han tilldelades en Menkyo Kaiden i Jigen Ryu Heiho.

Det exakta årtalet som han dog är något oklart, men sannolikt avled han i en otroligt hög ålder (vid 90-92 års ålder).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s