JAPANSKA BUD(O)ORD: Kuroi-obi

Den här gången skall vi lära oss lite mer Budojapanska (min tanke) genom att lära oss orden för våra olika bältesfärger. Färger har ju också i sig en viss traditionell symbolik.

KUROI–OBI: Svart bälte

Kuroi-obi, 黒帯, betyder svart bälte. Ibland så ser man översättningen kuro-obi, men Kuroi är adjektiv-formen av kuro (verbform).

I de flesta japanska Budō-arter så markerar det svarta bältet Dan-graderna (svartbältesgrader). Det eftertraktade svarta bältet är ur historiskt perspektiv en relativt ny företeelse omgärdad med många myter. Det svarta bältet har en romantisk myt kring sig, nämligen myten att det vita bältet skulle bli svartare med tiden! Det svarta bältet infördes som en markering för Dangraderna av Jigoro Kano, Judons grundare. Kano var både lärare och rektor, han brann för all idrott och införde det inom skolan. Sannolikt fick han sin idé till
det svarta bältet från tävlingssimning, där de mest avancerade simmarna markerades med ett svart midjeband i byxan.

Kuroi-obi skrivs med två kanji-tecken:

• Det första kanji-tecknet, , betyder svart och uttalas på kuro eller kuroikun’yomi, det japanska uttalet av de kinesiska tecknen. Koku är uttalet på on’yomi, det sinojapanska uttalet av de kinesiska tecknen.

• Det andra kanji-tecknet () betyder bälte. Obi är uttalet på kun’yomi, dvs det japanska uttalet. Tai är uttalet på på on’yomi, det sinojapanska uttalet av de kinesiska tecknen.

Inom traditionell japansk kultur så är svart färg mer associerad med manlighet än med död. Svart har varit en mycket använd färg genom den japanska historien. Den tidigaste användningen är inom tatueringskonsten. Tatueringar började användas av fiskare, sedan under Nara-perioden för att märka kriminella som ett straff. Förutom detta så används svart färg till att färga tänderna (o-haguro) och inom kalligrafin (sumi-e, ”bläckmålning”). Svart har alltid varit en populär färg inom samurajklassen, framförallt i deras rustningar. Vid bröllop bär än idag gärna brudgummen en svart kimono med sitt släktemblem.

Inom Shinto så bär präster en svart huvudbonad som en symbol för upplysning.

Inom Zen Buddhism, så används ofta svarta munkkåpor. En alternativ förklaring enligt vissa källor är att svart färg inte stör koncentrationen under meditation.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s