Taekwondo terminologi: Bandae Dollyo Chagi & Momdollyo Hooreo Chagi

Inom Taekwondo använder vi koreanska namn på teknikerna. Dessa kan variera en del beroende på stil, kwan och förbund. Det finns också flera översättningssystem som gör att uttal kan skilja sig åt. Koreanskan har ett eget alfabet, hangul. Före introduktionen av hangul, så använde man de kinesiska tecknen (hanja på koreanska. Det innebär att vissa termer har ett koreanskt uttal och andra har ett sino-koreanskt uttal. Dvs. det koreanska uttalet av de kinesiska tecknen. Exempel på detta är ordningstalen (il, ee, sam).

Nu har vi kommit till namnen på olika tekniker. Vi skall också göra en jämförelse med japanskan (kan ju vara givande för oss som förutom Taekwondo också tränar någon form av japansk Budo).

BANDAE DOLLYO CHAGI

Bandae Dollyo Chagi (반대 돌려 차기) betyder omvänd rundspark skrivet med det koreanska alfabetet, hangul. Den spark som oftast bara kallas ”snurrsparken”. Sparken heter också Momdollyo Hooreo Chagi (ibland slarvigt förkortad till bara ”Momdollyo”). Det här namnet beskriver sparken bättre, nämligen en spinning hook kick. Ibland kan man också se andra namn för sparken,

Inom japansk Budō heter sparken Ushiromawashigeri.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s