Shinkage Ryu

Vi tränar inom vår Kobujutsu-sektion av och till en del kata från Shinkage Ryu. En av de klassiska svärdsskolorna, som i sig har gett upphov till många andra skolor och grenar av Shinkage Ryu. Grunden till dessa skolor kommer från Yagyu Shinkage Ryu.

Yagyu Shinkage Ryu är en av de äldsta svärdstraditionerna, grundad av Kamiizumi Iseno-Kami Nubutsuna (1508-1578). Han var en mycket erfaren samuraj och kommendant för en elitstyrka, ”The Sixteen Spears of Nagano”.

Grunden till skolan är en blandning av Kage Ryu, Nen Ryu och Katori Shinto Ryu.
Shinkage Ryu betyder ”nya skuggstilen” eller ”nya skuggskolan”. Nobutsuna är också upphovsman till fukuro shinai, en vadderad bokken som tillåter kontakt och en mer realistisk kenjutsuträning. En föregångare till kendons bambu shinai.

Eftersom Nobutsuna var barnlös överlämnade han skolan och en inka-jo till sin elev Yagyu Sekishusai Muneyoshi. Han ändrar sedan stilens namn till, Yagyu Shinkage Ryu.

Tyngdpunkten låg från början på framförallt på Kenjutsu. Muneyoshis son, Yagyu Munenori, var den som senare utvecklade skolans Iaijutsu.
På en mer avancerad nivå, så lär man också ut tekniker med det korta svärdet (kodachi jutsu), tessen (solfjäder) och avväpningstekniker mot svärdet (muto dori).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s