KATA ITSUTSU no TACHI (the five sword techniques)

Itsutsu no Tachi är en kenjutsukata som vi tränar inom både vår Bukiwaza & Kobujutsu och till en högre Dangrad i Dokan Ryu Jutsu. Varför tränar vi den på en hög avancerad nivå i vår Ju Jutsu? Jo, för att svärdstekniken och Ju Jutsu har sina historiska band. Vi skall bevara och värna om den traditionen.

Vi tränar Itsutsu no Tachi:
• som en valbar kata från 6 Dan Dokan Ryu Ju Jutsu
• som en grundläggande kenjutsukata i vår Buki waza & Kobujutsu

Katan har sitt ursprung i Katori Shinto Ryu, där det är den första kenjutsukata som man lär sig, en kata som tillhör gruppen Omote no Tachi.

Syftet är att lära sig tekniker att använda i full rustning. Samtliga tekniker är riktade mot de öppningar som finns i rustningen.
Dessa tillämpningar för strid kallas inom Katori för kuzushi. Man träffar mot ställen där det finns framförallt finns stora blodkärl.
Vid exempelvis hugg mot kote (underarmsskyddet) är målet underarmens insida.
Vid hugg mot halsen siktar man mot den öppning som finns mellan kabuto (hjälmen) och menpo (ansiktsmasken). I denna öppning, strax under motståndarens haka, träffar man halspulsådern.
Lårens insidor är ett viktigt mål, då dessa inte skyddas av haidate, lårskyddet. Suneate (underbensskydden) skyddar inte mot hugg riktade mot knävecken och vaderna.
Vid hugg mot bålen siktar man i höjd med bäckenets sida.

I kenjutsu kata tränar man med bokken (träsvärd) mot bokken, där man slår sin bokken mot motståndarens bokken. I riktig strid undviker man däremot att slå ihop sina svärd, då detta kan förstöra klingan. Alla hugg och blockeringar i kenjutsu syftar egentligen till att träffa de tidigare beskrivna öppningarna som finns i motståndarens rustning.
På en mer avancerad nivå så kan man träna kata med fukuro shinai, vadderade bambusvärd. Detta tillåter kontakt och mera realism. När man tränar kata med fukuro shinai och samtidigt är klädd i rustning kallas det för katchu kenjutsu.

Många av de olika ställningarna (kamae) skiljer sig också något från Iaido. I strid hade man på sig yoroi (rustningen) med tillhörande kabuto (hjälmen). Detta medförde att man i jodan no kamae var tvungen att rikta svärdet i 45 graders vinkel ovanför huvudet, annars tog hjälmen emot.
Av samma skäl så använder man istället mycket rullande hugg, makiuchi, från kroppens vänstersida.

Skall man blockera mot svärdet, så används bladet och inte shinogi (åslinjen längs med klingan). Annars kan klingan brytas.

Som referens för det illustrerade utförandet hänvisas till boken ”Katori Shinto Ryu-Warrior Tradition”, skriven av Risuke Otake.

En bra filmlänk är: https://youtu.be/NyIL2cP5I2g

Lämna en kommentar