Nu skall vi lära oss lite mer Budojapanska (min tanke) genom namnen på våra olika japanska kamparter. Varför? På det här sättet kan vi lära oss namn på olika traditioner, filosofier och principer.
När det kommer till uttalet av de olika kanji-tecknen, så är det viktigt att komma ihåg att varje kanji har två olika uttalssätt:
• On’yomi, det sino-japanska uttalet av de kinesiska tecknen (i sammansatta ord/kombinerade tecken)
• Kun’yomi, det japanska uttalet av kanji-tecknen
När det gäller arter som har sitt ursprung på Okinawa och Ryukyu-öarna, så förekommer ord på uchinaaguchi, okinawianska. Det är eget språk som skrivs med katakana.
TAIJUTSU:
Taijutsu (体 術), som begrepp har en bred användning inom Budō. Direkt översatt betyder det kroppens (kroppsliga) tekniker och då menar man den obeväpnade tekniken. Taijutsu skrivs med två tecken och är uttalet på on’yomi, sino-japanska.
• det första tecknet, 体, tai, betyder kropp. Tai är uttalet på on’yomi, det sino-japanska uttalet av de kinesiska tecknen. På kun’yomi (det japanska uttalet) blir det karada (som man kan känna igen i en del äldre namn på olika tekniker)
• det andra tecknet, (術), Jutsu betyder teknik, egentligen en teknik avsedd att använda i strid. Jutsu är uttalet på on’yomi, det sino-japanska uttalet av de kinesiska tecknen
Ibland säger man att Taijutsu är ett gammalt namn för Ju Jutsu. Det kan då inte menas de absolut äldsta skolorna, eftersom man stöter på Taijutsu först i texter från mitten av 1600-talet.
Användningen är dock utbredd. Både bland äldre och modern kampkonst. Med Taijutsu kan man tex avse arten Nihon Taijutsu. Vissa andra arter använder det också i sitt namn. Nu för tiden så kanske man mest förknippar Taijutsu med Bujinkan Ninpo Taijutsu. Inom vissa förbund/organisationer används den i bland som en tilläggsgradering för en Dangrad i Ju Jutsu. Kanske framförallt för utövare som är Dangraderade i flera olika discipliner. Vissa arter använder den för att dela in sin teknik. Inom tex Aikido, så är Taijutsu de obeväpnade tekniker och buki waza vapenteknikerna. Man kan också påträffa den här indelningen av tekniker i en del av de klassiska skolorna, tex Shindo Yoshin Ryu Ju Jutsu.