Taiho Jutsu & Den Japanska Polisens Historia- Del 1

Taiho Jutsu, arresteringstekniken, har utvecklats genom olika epoker, till det som har blivit dagens moderna polisiära Taiho Jutsu. För att vidare förstå utvecklingen så måste man också få en inblick i Japans polisiära utveckling.

Man kan tänka sig att beskriva den i grovt fyra epoker som har haft betydelse för framväxten av Taihojutsu:

1. Tiden före Tokugawa och Edo-perioden

2. Samurajen och Edo Machi-kata Taiho Jutsu

3. Shinsengumi

4. Framväxten av Keisatsu och ett modernt polisväsende

Tiden före Tokugawa och Edo-perioden:

Vi vet att olika former av arresteringstekniker ingick flera av de äldre klassiska jujutsu- och kenjutsuskoloena. Man vet att till exempel torite existerade redan under Muromachi-perioden (1336-1573). Torite var inte ett helt obeväpnat system, utan den innehöll också olika typer av arresteringsvapen.

Men hur var det då med den polisiära samhällsfunktionen?

Den första polismyndigheten uppstod redan år 816 i Kyoto, som ett slags ”kejserligt undersökningsombud”. Hur dess historia avslutades är oklar.

På sikt kom de styrande samuraj-klanerna att överta den reella makten i Japan, så även den polisiära makten.

I slutet av 1100-talet (Heian-perioden) höll egentligen samurajklanerna i alla dessa uppgifter, man såg inget behov av någon separat polisstyrka. Detta ledde naturligtvis viss till ett visst maktmissbruk, i den militärdiktatur som alltmer utvecklades. Kejsaren var bara en marionettfigur. Shogun innehade den reella makten.

Under inbördeskrigen och Sengoku-perioden (1467-1568) urartade det. Polismyndigheten bestod nu egentligen av medlemmar tillhörande rena krigarförband och rövarförband, med naturligtvis en total frånvaro av rättssäkerhet. Härefter började en ny fas i utvecklingen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s