BUJUTSU SHIKE-KIME SHIKE

Vi fortsätter vår serie med de nu nästan bortglömda Kodokan kata. Nu har det blivit dags för Kime Shike. Den är inte en officiell graderingskata i Kodokan Judo.

Bujutsu Shike-Kime Shike är en kata som ofta integreras med Seiryoku Zenyo Kokumin Taiiku. Kime Shike är en gammal självförsvarskata som tränades en del före Andra Världskriget. Idag utövas den sällan. Det förekommer lite olika uppgifter om dess ursprung. En uppgift som förekommer är att den skall visa förenklade varianter av teknikerna från Kime no Kata. Detta är sannolikt inte sanningen. Bujutsu Shike är det äldre namnet på denna kata. Det finns också bevis för att den från allra första början skall ha hetat Shobu no Kata.

Kime Shike är sannolikt äldre än Kime no Kata (skapad år 1887). Analyserar man Kime Shike så ser man att en del av teknikerna har sitt ursprung i Tenjin Shinyo Ryu Ju Jutsu, speciellt de första sittande teknikerna (idori).

Kano Shihans egentliga syftet med Kime Shike var nog att bevara teknikerna från Koryu. Den var ett sätt att lära sig bl a: tillämpningar av olika atemi waza och olika vitala punkter (kyusho), försvar mot angrepp med svärd, kiai, användningen av olika armlås (ude kansetsu waza) och kubi kansetsu waza). Det rekommenderades till och med att man skulle träna Kime Shike innan man fick lov att träna randori. Så för Kanō Shihan måste ändå denna kata haft en stor betydelse.

Idag görs försök att bevara denna Kata.Vi tränar Kime Shike till:

2 Kyu blått bälte Kano Ryu Nihon Jujutsu

Utförande:

Kime Shike består av 10 tekniker: 5 sittande tekniker (idori) och 5 stående tekniker (tachiai). I idori förflyttar sig tori och uke mot varandra med Hiza-Zuri.

Idori (sittande):
1. Ryote-dori (Both Wrists Seizure)
2. Furi-hanashi (Swing-off with right hand)
3. Gyakute-dori (Reverse Both Wrists Seizure)
4. Tsukkake (Stomach Punch)
5. Kiri-kake (Straight Cut-down at Head with a Dagger)

Tachiai (stående):
6. Tsuki-age (Uppercut)
7. Yoko-uchi (Blow at Left Temple)
8. Ushiro-dori (Shoulder Seizure from Behind)
9. Naname-tsuki (Oblique Thrust at Left Neck with a Dagger)
10. Kiri-oroshi (Straight Cut-down with a Sword)

Som referens för det illustrerade utförande hänvisas till boken ”The Lost Kata of Kodokan Judo”, skriven av Bruce R. Bethers och José A. Caracena.

Filmlänk: https://youtu.be/hV8xmk6oNaA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s