JAPANSKA BUD(O)ORD: Shodo

Nu skall vi lära oss lite mer Budojapanska (min tanke) genom namnen på våra olika japanska kamparter. Varför? På det här sättet kan vi lära oss namn på olika traditioner, filosofier och principer. 

När det kommer till uttalet av de olika kanji-tecknen, så är det viktigt att komma ihåg att varje kanji har två olika uttalssätt:

• On’yomi, det sino-japanska uttalet av de kinesiska tecknen, i sammansatta ord/kombinerade tecken

• Kun’yomi, det japanska uttalet av kanji-tecknen

När det gäller arter som har sitt ursprung på Okinawa och Ryukyu-öarna, så förekommer ord på uchinaaguchi, okinawianska. Det är eget språk som skrivs med katakana.

SHODO:

Shodo 書道 är den japanska kalligrafikonsten, ”kalligrafins väg”. Shodo är en av de absolut äldsta traditionella japanska konstarterna. Bokstavligen betyder det ”skrivandets väg”. Shodo skrivs med två kanji- tecken:

• Det första tecknet, 書, Sho, betyder ”att skriva”. Sho är uttalet på on’yomi, det sino-japanska uttalet av de kinesiska tecknen. Kaku är uttalet på kun’yomi, det japanska uttalet.

• Det andra tecknet, –do, känner vi väl igen från vår Budoträning. Det betyder väg. Do är uttalet på on’yomi, det sino-japanska uttalet av de kinesiska tecknen. Michi är uttalet på kun’yomi, det japanska uttalet. Ursprunget kommer från mandarinkinesiskans tao (eller dao).

Shodo finns i flera olika stilar och är starkt knuten till Zenbuddhismens olika tankar och värderingar. Den har sitt ursprung från Kina och uppstod i Japan runt 600-talet. Huvudfokus i kalligrafikonsten att finna kopplingen mellan kropp och själ, samtidigt som man uttrycker en enkelhet och skönhet. Shodo kan man studera från grundskolenivå till universitetsnivå. De traditionella skolorna utdelar olika former av licenser (jämför med menkyo).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s