JAPANSKA BUD(O)ORD: Dokan Ryu

Nu skall vi lära oss lite mer Budojapanska (min tanke) genom namnen på våra olika japanska kamparter. 

Varför? På det här sättet kan vi lära oss namn på olika traditioner, filosofier och principer.

När det kommer till uttalet av de olika kanji-tecknen, så är det viktigt att komma ihåg att varje kanji har två olika uttalssätt:

• On’yomi, det sino-japanska uttalet av de kinesiska tecknen, i sammansatta ord/kombinerade tecken

• Kun’yomi, det japanska uttalet av kanji-tecknen

När det gäller arter som har sitt ursprung på Okinawa och Ryukyu-öarna, så förekommer ord på uchinaaguchiokinawianska. Det är eget språk som skrivs med katakana.

DOKAN RYU:

Nu har vi kommit till namnet på vår Ju Jutsu-stil.

Dokan Ryu skrivs med tre olika kanji-tecken.

Det första kanji-tecknet, 道, Dō betyder ”väg” eller ”vägen”. Den har sitt ursprung från mandarinkinesiskans dao eller tao (jämför taoism). Do är uttalet på on’yomi, det sino-japanska uttalet av de kinesiska tecknen (kanji), på kun’yomi (de japanska uttalet) blir det michi.

Det andra kanji-tecknet, 環, – kan , betyder ”ring”. –kan är uttalet på on’yomi, det sino-japanska uttalet av de kinesiska tecknen (kanji), på kun’yomi (de japanska uttalet) blir det wa.

Det tredje kanji-tecknet, 流, – ryu, betyder ”stil” eller ”skola”. –ryu är uttalet på on’yomi, det sino-japanska uttalet av de kinesiska tecknen (kanji).

De två första kanji-tecknen bildar Do-Kan, som är ”cirkelns väg” eller mer ordagrant ”ringens väg”. Det är utryck som kommer från Zen Buddhism , som kan ha olika symbolik och innebörd. I det här fallet symboliserar Dokan den fortsatta träningen, den ständiga repetitionen.

Dokan Ryu är stilen som följer cirkelns (ringens) väg, den ständiga repetionen/träningen, eftersom ”man blir aldrig fullärd”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s