Budons biomekanik och anatomi-en introduktion

Biomekanik är ett hett ämne inom idrottsforskningen. Inom medicin och framförallt inom ortopedisk kirurgi och fysioterapi (sjukgymnastik) är biomekanik en viktigt utgångspunkt. En rubbad biomekanik är en av orsakerna till varför vi ibland opererar vissa tillstånd. Hur kan man med en operation återställa eller rekonstruera kroppens normala anatomi, funktion och biomekanik?

När det gäller Budo och kampsport, ja idrott överlag, så kan biomekaniken tillföra mycket kunskap.

Biomekanik handlar om hur de fysikens lagar och krafter påverkar vår kropps rörelse. Egentligen hur fysik och anatomi samspelar.

Vad är då nyttan med en biomekanisk analys?

Man kan till exempel analysera vilket teknikutförande som kan vara mest gynnsamt för individen inom en viss idrott eller vad som är mycket karaktäristisk hos en mycket framgångsrik utövare. Genom detta kan vi också få en vägledning om vad och hur vi skall träna. En mycket viktig aspekt är ju naturligtvis att få reda på vad som biomekaniskt är direkt fel för både tekniken och vår kropp, dvs att minimera skaderisken.

Inom biomekaniken skapar man olika förenklade simuleringsmodeller för sin rörelseanalys.

Budons tekniker är komplexa rörelser, vilket ibland kan göra en analys svårare. Man får då utgå från det rena tekniska utförandet, till exempel själva kastmomentet i ett höftkast eller utförandet i en framåtspark. Annars får man en för svår modell att räkna på, speciellt om man skall räkna på kraft exempelvis. Man glömmer ofta av att Du också skapar rörelse och kraft innan Du når Din motståndare med Din spark eller skapar utrymme för Din kastingång. Detta är något man får ta med i sin tolkning.

Vi skall senare börja titta på och analysera några av budons tekniker, för att på ett enkelt sätt kunna lära oss något:

• om de rörelser vi utför i samband med tekniken

• vilka muskler vi använder

• hur vi bör träna och förbättra teknikens rörelseutförande och styrka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s