Att träna till det Svarta Bältet

Ett mål och en förberedelse!

Att träna till det svarta bältet eller till sin nästa Dangrad kräver mycket förberedelser. Det är ju egentligen ingen större skillnad inom vilken av våra arter det nu gäller! Det har många likheter med en planering inför tex en större tävling! Du är ju nu också på en nivå där det gäller att visa den träningsdisciplin som krävs för att kunna köra mycket egen individuell träning utan instruktör! Sporra även Din Uke!

Allmänna råd:

• starta i god tid, en Dangradering kräver oftast minst ett halvår av förberedelser

• en repetition av något grundläggande: lär Dig detaljerna, träna sedan med full kime och snabbhet som gradvis ökas. För att kunna bli snabb, så måste Du gradvist träna snabbare och snabbare!

• vi har alla våra brister som till exempel tidiga inlärningsfel eller delar som vi har extra svårt för! Ta itu med dessa nu, inte när det är 2 veckor kvar!

Teoretiska kunskaper:

Att vara Dangraderad innebär ju inte bara att man skall ha uppnått en viss grad av teknisk skicklighet! Du skall också ha en del teoretiska kunskaper! Du skall ju kunna vara en representant för Din stil! De flesta skolor/stilar har ett instuderingsmaterial! Gör dessa!

Tidigare grundtekniker:

Du skall behärska alla tidigare grundtekniker till elevgraderna (Kyu/Gup)! Åtgärda fel och brister nu med en gång! Du skall visa dessa med en god kvalitet, som en Yudansha och inte som en Kyugraderad! Glöm inte av att träna tidigare grundtekniker! Att värma upp med dessa inför varje graderingsträning!

Kata/Poomse:

De Kata/Poomse som Du har till Din gradering skall Du börja med nu på en gång! Nöt på detaljerna! Öka gradvist Din stil och kime! Först lär Du Dig form och sedan performance! Du skall vid graderingen inte behöva stå och tänka på vad Du skall göra! Ta för vana att börja och avsluta pass med Dina Kata!

Tillämpningar:

Öka dessa gradvist, se till att sätt alla detaljer! I till exempel kombinationer, kontringar och självförsvarstekniker! Glöm inte avsluten! Ha full kime när Du utför teknikerna! Glöm inte av att återhämta andan i samband med gard eller ceremonier! Nyttja dessa tillfällen!

Vapen/Buki waza:

Om det ingår någon typ av vapen i Din gradering, så skall Du också lära Dig att kunna hantera vapnet, att kunna de ceremonier och regler som gäller!

Fritt program:

Fighting-Kumite-Randori:

I de flesta arter är detta den avslutande och tyngsta delen av Dangraderingen! Omfattningen och andel ronder varierar naturligtvis mellan olika stilar och skolor! Oftast så ligger det en tyngdpunkt på 1-3 Dan svart bälte. Den här delen kan ju också innebära en del fullkontakt! Till den här delen skall Du vara förberedd både fysiskt och mental! Naturligtvis helst också skadefri! Börja tidigt med att bygga upp Din fysik och träna bort Dina brister!

Vid en del Dangraderingar, åtminstone till högre grader, så brukar det ingå någon form av valfritt program! Lägg ned tid på detta! Börja i tid! Lägg ned åtminstone halva förberedelsetiden (3 månader, grundperioden), innan Du spikar det! Sedan är detta bara att köra det med full power! Tänk på att det valfria programmet är ju en uppvisning av Dig och som skall spegla Din personliga karaktär som utövare!

Kompletterande träning och kroppsvikt:

Det är klart att Du kan behöva komplettera Din dojoträning med olika delar:

1. Kondition och uthållighet: Om Du tycker att detta är Din brist, så lägg in något/några extra fyspass! Det kan vara i form av löpning, cykling, simning, mitts eller säck! Tänk bara på att Du skall genomföra en längre Dangradering med mycket explosiva moment. Träna därför inte bara på distansuthålligheten! Lägg också intervaller och ryckträning! Du skall ha både uthållighet och mjölksyratålighet!

2. Styrka: Att lägga in ett pass styrka per vecka är en bra investering! Inte bara för att öka styrkan och explosivitet! Tänk på att Du nu under lång tid skall nöta samma tekniker och Kata under lång tid! Det kan bli en monoton och belastande träning för Din kropp! Här får styrketräning en viktig skadeförebyggande effekt!

3. Vikten: Om man upplever att ens vikt kommer att vara ett hinder, ta itu med den nu! Inga vansinnesbantningar före graderingen!

Sammanfattningsvis om vikt och en eventuell kompletterande träning: Finns det ett behov, ta tag i det redan under grundträningsperioden! Om Du inser eller har fått för Dig att Du är svag eller har övervikt eller Dåligt flås, så ta tag i det nu! Inte 2 veckor före gradering!

Periodisera Din träningsplanering!

1. Grundperioden:

• Börja åtminstone 6 månader före utsatt geaderingsdatum

• Försök lägga helst 2 rena Graderingsträningpass/vecka, förutom den ordinarie dojoträningen

• variera dessa med olika fokus, till exempel: Pass 1 Grundtekniker/Kihon, Pass 2 Kata/Poomse och Pass 3 Tillämpningar

• sätt detaljerna, rörelsemönstret och timingen, glöm inte sparringen/randori

• bygg upp Din allmänna fys: om Du behöver komplettera, lägg in ett gympass eller löppass per vecka

filma varandra innan nästa period, korrigera felen

Förberedelseperioden:
• Ca 3 månader före graderingsdatum
Träna på hela programmet– Finslipa och öka tempot
• Randori-övningar
• Lägg in Intervall och mjölksyra

• filma varandra innan nästa period, korrigera felen

Graderingsperioden:
• Ca 1 månad före graderingsdatum
• Toppa
• Nu skall allt sitta, den här tiden är fokus på stil, kime och tempo! Ladda mentalt!


LYCKA TILL MED DINA FÖRBEREDELSER!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s