Taekwondo terminologi: Sunbae

Inom Taekwondo använder vi koreanska namn på teknikerna. Dessa kan variera en del beroende på stil, kwan och förbund. Det finns också flera översättningssystem som gör att uttal kan skilja sig åt. Koreanskan har ett eget alfabet, hangul. Före introduktionen av hangul, så använde man de kinesiska tecknen (hanja på koreanska. Det innebär att vissa termer har ett koreanskt uttal och andra har ett sino-koreanskt uttal. Dvs. det koreanska uttalet av de kinesiska tecknen. Exempel på detta är ordningstalen (il, ee, sam).

Vi skall börja lära oss lite koreanska och börjar med lite allmänna ord inom kampsporten. Vi skall också göra en jämförelse med japanskan (kan ju vara givande för oss som förutom Taekwondo också tränar någon form av japansk Budo). Nu har vi kommit till olika ord med en historisk anknytning.

SUNBAE:

Sunbae 선배 (seonbae, sonbae) var Kungariket Koguryos (37 f.kr-668 e.Kr) elitkrigare. De tillhörde en krigargrupp som hette ”chouisonin.” Medlemmarna kallades Sunbae.

Egentligen har sunbae betydelsen en mentor eller en senior, det är också så den används i dagens moderna Korea.

Om man använder de kinesiska tecknen (hanja, sino-koreanska) för sunbae, så känner vi igen det i vår Taekwondo. Mönstret i kalligrafin för sonbae, är det samma som rörelsemönstret i poomse Koryo.

Man är ganska säker på att sonbae, utövade Kwon Bop och Subak. Dessutom tränades man i
bågskytte, svärdskonsten (Kum Bop, svärdsmetoder), brottning, spjuttekniken och ridning.
Kwon Bup eller Kwon Bop betyder ”knytnävens kampmetod” och den hade sin grund i kinesisk Shaolin chuan fa (kung fu). Den utövades som en självförsvarsmetod av sunbae. Ofta hade utövarna rakade hjässor och var klädda i
långa svarta kappor. Kwon Bup var en viktig introduktion innan man fick starta med sin vapenträning.
Subak, översätts ofta till ”smashing hands”. Troligen så har Subak också sitt ursprung i olika kinesiska kamptekniker. Subak bestod av slag-och sparktekniker, ledbrytningstekniker och olika kasttekniker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s