DE GAMLA MÄSTARNA: Jigoro Kano

Jigoro Kano (1860-1938) Grundaren av Kodokan Judo

Kano var lärare till yrket. Han var inte bara Judons grundare, utan en av de verkliga pionjärerna inom internationell sport, ledamot under många år i IOC, den Internationella Olympiska Kommittén.

Han föddes år 1860 och växte upp i en Saké-bryggarfamilj. Det berättas att han under uppväxten var kort och klen, med ett stort intellekt. Något som han blev oerhört mobbad för. Det var en av orsakerna till att han började träna Ju Jutsu.

Jigoro Kano hade studerat flera Ju Jutsustilar, framförallt Kito Ryu (grundad av Ibaragi Sensai på 1600-talet) och Tenjin Shinyo Ryu (grundad av Iso Mataemon på 1800-talet). Han fick influenser även från andra Yoshin Ryu-stilar och Miura Ryu.

Tenjin Shinyo Ryu är en stil specialiserad på framförallt ate waza (slag-och sparktekniker) och katame waza (kontrolltekniker). Kito Ryu är specialiserad på framförallt nage waza (kasttekniker). Han modifierade och sammanförde dessa skolor till ett system, Judo. Kano Shihan var dock inte först med termen Judo. En mästare från Midare Kito Ryu (Terada Kan`emon) grundade Jikishin Ryu Judo (år 1724)) och blev därmed sannolikt den förste att använda ordet judo för sin stil. Kano Shihan kallade därför sin judo för Kodokan Judo.

Kodokan Judo växte sig stor och blev populär. Kano förespråkade även en kompletterande träning, åtminstone på svartbältesnivå. Det startades flera sektioner, till och med en Aikido-sektion inom Kodokan.

Kano betonade vikten av det historiska arvet. Kodokan Kobudo Kenkyukai grundades som en del inom Kodokan. Här tränades det gammal Kobudo, Aiki Jujutsu och gamla vapenformer. Något som säkert har haft en stor betydelse för utvecklingen av Kodokans mer avancerade svartbälteskata.

Jigoro Kano hade tre syften med judo:

Taiiku-ho (en metod för fysisk fostran)

Shobu-ho (en metod för kamp)

Shoshin-ho (en metod för andlig träning)

Han formulerade sedan de två målsättningarna och principer med judo:

Seiryoku zen’yo (att optimalt använda sina muskler och sin mentala förmåga, ett bästa nyttjande av energin)

• Jita kyoei (ömsesidig hjälp leder till ömsesidig välfärd och framgång)

Det är också Jigoro Kano som är upphovsman till dagens graderingssystem med kyu– (elevgrader) och dangrader (mästargrader), då han insåg behovet av ett mer pedagogiskt och motiverande graderingssystem än det gamla Menkyosystemet (ett slags licenser).

År 1955 kom judo till Sverige och år 1956 startades den första svenska judoklubben av Bruno Adler, Judoklubben Hie Gou i Göteborg. Judo blev en olympisk gren år 1964.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s