Taekwondo terminologi: Hwarang

Inom Taekwondo använder vi koreanska namn på teknikerna. Dessa kan variera en del beroende på stil, kwan och förbund. Det finns också flera översättningssystem som gör att uttal kan skilja sig åt. Koreanskan har ett eget alfabet, hangul. Före introduktionen av hangul, så använde man de kinesiska tecknen (hanja på koreanska. Det innebär att vissa termer har ett koreanskt uttal och andra har ett sino-koreanskt uttal. Dvs. det koreanska uttalet av de kinesiska tecknen. Exempel på detta är ordningstalen (il, ee, sam).

Vi skall börja lära oss lite koreanska och börjar med lite allmänna ord inom kampsporten. Vi skall också göra en jämförelse med japanskan (kan ju vara givande för oss som förutom Taekwondo också tränar någon form av japansk Budo). Nu har vi kommit till olika ord med en historisk anknytning.

HWARANG:

Hwarang utgjorde kungadömets Sillas krigarklass, en krigarklass som uppkom någon gång runt år 540 e.Kr. I regel rekryterades de från aristokratins familjer. Om man i det japanska feodalsamhället hade sina samurajer, så hade man Hwarang-krigare i Silla.

Hwarang översätts till ”blomstrande ungdom” eller ”blomstrande riddare ”. Hwarang kan skrivas på två sätt:

화랑, på hangul, det koreanska alfabetet

花郞 hanja, med de kinesiska tecknen och ett sino-koreanskt uttal

Hwa är sino-koreanska och tecknen (hanja) betyder ”blomma” eller ”blomstrande ”. Rang kan ha många betydelser: man eller ung person. Det var också ett vanligt suffix i många titlar under Silla-dynastin. På japanska får samma kanji-tecken betydelsen man eller manlig person (men uttalas ro).

Det vill säga de båda orden är kognater, ord med samma ursprung. Detta är ganska typiskt för japanskan och koreanskan. Båda orden har samma mening och ursprung (och tecken), men uttalas olika.

Man vet att Hwarang tränade bågskytte, svärdskonst och obeväpnade kamptekniker. Sannolikt så lärde man sig också Subak från det närliggande kungadömet Koguryo, ett utbyte som kom naturligt i och med att man fick en gemensam fiende, Japan. Det är osäkert vilka kamparter som hwarang tränade, men man kan utgå från att de väpnade teknikerna kom i första rummet. Vapenträning har ju alltid varit prioriterad inför strid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s