HOSINSOOL (självförsvarstekniker): Försvar mot angrepp med påk I

Hosinsool, är självförsvarstekniker mot olika typer av angrepp. Ho betyder att skydda, –sin kropp och –sool teknik. Så egentligen betyder Hosinsool kroppskyddsteknik.

Till 2 Gup rött bälte/2 svarta streck och 2 Dan svart bälte Jidokwan Taekwondo visar man upp självförsvarstekniker mot angrepp med påk.

Angrepp med påk-

1. Påkslag snett uppifrån= Olgul bakkat makki/Olgul palkup dollyo chigi-Balmok georeo neomgigi

OBS! Bildserien kommer från vår Ju Jutsuträning, vi tränar exakt samma teknik till 5 Kyu Gult Bälte Dokan Ryu Ju Jutsu!

Angreppets syfte:
Angriparen kliver fram med vänster ben och slår höger påkslag. Tänk på hur Du står om Du skulle klippa till med ett brännbollsträ eller en golfklubba!
Vid angrepp med påk, så är det just påken som träffar Dig. Det är därför viktigt att angriparen siktar med påken och inte med handen. På så sätt får Ni rätt avstånd och timing för både förflyttningen och inbrytningen. Tänk på att Du kan bli utsatt för upprepade påkslag.

Försvaret:
1. Ta ett vänstersteg fram och bryt in med samtidig vänster blockering (Olgul bakkat makki) och höger armbågsstöt (Olgul palkup dollyo chigi). Armbågsstöten blir både en distraktion och en viktig del av balansbrytningen. Du måste ta initiativet och bryta in tidigt!

2. Fortsätt tryck med armbågen och sätt höger ben bakom angriparens höger ben. Kasta med Balmok georeo neomgigi och vänd runt angriparen på mage. Avväpna med kontrollgrepp. Behåll kontrollen!

Kom ihåg!
• Tänk på att Du sannolikt blir utsatt för flera upprepade påkslag!
• Du måste därför ta initiativet och bryta in tidigt!

Glöm inte av att ha kvar uppsikten omkring Dig! Utgå alltid från att det kan finnas flera angripare!
Om det finns flera angripare, hoppa över kontrollgreppet! Slå istället nedåtgående slag, Naeryo Jirugi och koncentrera Dig på nästa angripare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s