OSAEKOMI WAZA (fasthållningstekniker): Kuzure gesa gatame

KUZURE GESA GATAME:
Kuzure betyder variant, så denna är en variant av Hon gesa gatame, den mest grundläggande fasthållningstekniken (osaekomi waza).

Frågan är väl om inte Kuzure gesa gatame var den grundläggande versionen från början, då det är den version som ingår i judons newaza-kata, Katame no Kata.

Kuzure betyder variant och – gatame fasthållning. Kesa översätts ofta till halsduk, men var egentligen en mantel som bars av buddhistmunkarna.

Inom BJJ och grappling mer känd som side control hold.

Vi tränar den redan från början med guardpasseringar-och vändningsteknik (mawaru waza).

Vi tränar Kuzure gesa gatame:
• till 5 Kyu gult bälte Kodokan Judo
• som en sonota waza och till 4 Mon orange monbälte Dokan Ryu Ju Jutsu & Sport Ju Jutsu
• till 4 Kyu orange bälte Kano Ryu Ju Jutsu

Utförande:

Samma ingång som i Hon gesa gatame, men Din höger arm går under ukes högra armhåla. Sitt vid sidan om uke med tyngden mot ukes nedre revben och håll fast ukes vänster arm i Din armhåla. Andas ut!

Som i alla fasthållningar skall Du sträva efter att utnyttja Din kroppsvikt maximalt. Behåll trycket på motståndarens bröstkorg. Det skall vara tungt och jobbigt att andas för motståndaren. Du skall kunna ligga i fasthållningen med lugn andningsrytm och sänkt tyngdpunkt.

Kommentar:

I Kodokan Judo används benämningen Kuzure gesa gatame även för Makura gesa gatame, liksom Yoko shiho gatame även används för Mune gatame. ”Kuzure” används enbart för Kesa gatame och Kami shiho gatame.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s