TILLÄMPNINGAR FIGHTING & SPORT JU JUTSU: Kontra De ashi barai med Tsubame gaeshi

I Dokan Ryu Ju Jutsu är kombinations-och kontringsförmågan starkt betonad.
I ett första stadie måste du kunna behärska
grundteknikens viktiga detaljer. Först då, är det dags att lära Dig att tillämpa tekniken utifrån olika fightingsituationer. Träna mycket på olika kombinationer och kontringar i rörelse (gärna i rondsystem).
Sträva efter att göra träningen så likt en matchsituation som möjligt. Först då kommer Du att lära Dig en korrekt timing av Dina tekniker.

Vid träning av kaeshi waza, kontringstekniker är det viktigt:
• Att Ni tränar så matchlikt i rörelse som möjligt
• Att uke satsar uke på att få in kastet
• Först då får tori en chans att träna in en realistisk kontringsteknik med en korrekt timing och taisabaki

Kaeshi waza:
De ashi barai= Tsubame gaeshi

TSUBAME GAESHI:
Tsubame gaeshi är ett klassiskt kontringskast mot fotsvepet De ashi barai, en kontring som kräver en oerhörd timing och en förmåga att verkligen kunna läsa sin motståndare. Det används både inom Judo och Sport Ju Jutsu. Kastet klassificeras som en ashi waza (fotkastteknik). Inom Judo klassificeras kastet som en egen kastteknik inom gruppen Shinmeiso no Waza (består huvudsakligen av 18 olika kontrings-och kombinationskast, stipulerade som ”nya tekniker” år 1982).

Vi tränar Tsubame gaeshi som:
• en Sonota waza (tekniker som är utöver, tekniker som inte ingår i de officiella graderingskraven) i Dokan Ryu Ju Jutsu & Sport Ju Jutsu
• en valfri Kaeshi waza (kontringsteknik) till olika grader i Kodokan Judo

OBS! Bilden visar själva kontringskastet, inte hela serien!

Tekniska detaljer

  1. Kuzushi (balansbrytningen): Uke attackerar med höger De ashi barai. Lyft på Din vänster fot och böj Ditt vänstra knä samtidigt som Du skiftar över Din balans på Ditt högra ben. Bryt ukes balans framåt/åt sidan.
  2. Tsukuri (att hamna i kastposition): Placera vänster fot mot utsidan ukes höger ankel.
  3. Kake (kastögonblicket): Svep ukes fot då den fortfarande är i luften, dvs. i själva steget. Det är viktigt att Du inte bara gör en svepande rörelse med foten. Försök få in känslan av att Du också lägger in hela vänsterhöften i svepet.

Om Uke verkligen satsar på sitt fotsvep och Du samtidigt har en otrolig tur i kombination med en bra timing, så räcker det ibland med steg 1, kuzushi. Dvs, Uke sveper mer eller mindre sig själv (”faller på eget grepp”).

Tsubame gaeshi betyder ”svalstjärtskontring”.
Namnet är en hyllning till den berömde och legendariske svärdsmästaren Kojirō Sasaki. Han kallade sitt speciella svördshugg för Tsubame gaeshi, eftersom rörelsen liknade svalans stjärtfjädrar under flygning och för att hugget var så snabbt att det kunde klyva en flygande fågel.

Ashi barai gaeshi är ett annat namn för Tsubame gaeshi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s