OKINAWA KARATE: MUCHIMI

Muchimi är ett begrepp som är viktigt då det gäller att utveckla sin karate till en högre nivå. Det översätts ofta till en ”heavy sticky feeling”. Muchimi är ett begrepp från Okinawa (med ursprung från södra Kina) och är ett sätt att
beskriva kontrollen i en närkamp.

Ordet i sig härstammar från gammal Okinawa-dialekt. Muchi är ordet för riskaka (mochi på japanska). –mi betyder kropp. Så direkt översätt blir det ”riskaksliknande kropp”. Mochi är en klibbig riskaka. På likadant sätt ”klibbar man fast” vid sin motståndare.

Muchimi-ett sätt att generera kraft!

Hur överför man maximal kraft och impact till sin motståndare?

Egentligen handlar det om den kontakt som Du har med Din motståndare, hur Du kan känna av hans/hennes minsta rörelse och påverkan. Typexemplet är när Du efter en blockering/parad greppar tag i Din motståndare efter en blockering (trapping). Detta är ju något vi väl känner igen ifrån vår Ju Jutsu och Judo.

Rent fysiologiskt, så är Muchimi den taktila beröringskänslan som Du har med Din motståndare i samband med närkamp. En förmåga att kunna känna av subtila tryckförändringar, värdera dessa och kunna agera därefter.
Inom vissa Okinawa-stilar så tränar man upp sin muchimi med olika Te-gumi (partnerdrillar).
Muchimi har sin japanska motsvarighet i Gaikaku, det yttre eller taktila sinnet. Detta är en viktig del vid träningen av nairiki (internal power).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s