KAMPINITIATIV (SEN)

Inom budo används begreppet sen för att beskriva strategi och timing för kontringstekniken. Det finns tre nivåer av kampinitiativ (Sen):

Go no Sen

• Sen no Sen

• Sen sen no Sen

Go no Sen:

Sent reagerande initiativ, att agera efter motståndarens attack. Man blockerar attacken och besegrar motståndaren med en kontringsteknik, före motståndaren påbörjar en ny attack. Egentligen ” att ta hand om en attack efter att den har utförts”.

Sen no Sen:

Samtidigt initiativ, agera samtidigt med motståndare. Kontring exakt i det ögonblick som motståndaren attackerar. Attack och försvar sker samtidigt, men kontringen blir snabbare. Ofta utförd med taisabaki, nagashi och irimi, dock är någon blockering oftast inte nödvändig. Sen no Sen motsvarar strategin då det gäller både våra kontrings-och självförsvarstekniker inom Dokan Ryu.

Sen-sen no Sen:

Förebyggande initiativ, att agera före motståndaren. Den högsta nivån när det gäller att besegra Din motståndare. Attack innan motståndaren. Att kunna känna av motståndarens initiativ, förutsäga hans attack och besegra honom direkt (innan han har dragit sitt vapen). ”Anfall är bästa försvar”(i strid och tävlingsfighting kanske det ultimata initiativet, men i nödvärn knappast gångbart vare sig etiskt eller rättsligt). Att behärska sen-sen no sen kräver en oerhörd mental styrka och timing. Man kan till och med genom sin attityd eller genom ett kraftfullt kiai, få sin motståndare att avstå från attack.

Alla kampinitiativ kunde sluta med något av de tre alternativen:

Katsu: vinst

Make: nederlag, förlust

Aiuchi: ömsesidig död (”ömsesidigt slag”)

Kommentar: Ai uchi är ju också benämningen i tävling för samtidig attack, dvs. ingen av de två tävlande får poäng.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s